Zwiedzamy Browar w Warce

Wydarzenia 2 września 2011
Zwiedzamy Browar w Warce

Z okazji 690. rocznicy nadania praw miejskich Warce,
w piątek (26 sierpnia) każdy mógł zwiedzić nasz warecki Browar. Do Browaru dojechałam specjalnym autobusem,
w którym było bardzo dużo ludzi, ponieważ zwiedzanie cieszyło się dużym zainteresowaniem. Na szczęście kursował dość często. Przejazd był bezpłatny.

Zwiedzanie zaczęliśmy od wysłuchania krótkiej historii piwowarstwa w Warce. Dowiedziałam się, że Browar produkuje aż 3 mln hektolitrów rocznie, co daje… 150 mln butelek. Wszyscy wiedzą, że Browar w Warce produkuje piwo „Warka” i „Strong”. Zaskoczeniem dla mnie było, że produkuje też Heinekena, Desperadosa, Królewskie oraz 5 innych rodzajów. Później przeszliśmy do warzelni, w której znajduje się największa w Europie, a druga na świecie kadź o średnicy ponad 13 metrów. Dowiedzieliśmy się także, jak przebiega cały proces warzenia piwa.
Z warzelni przeszliśmy do miejsca filtracji finalnej, mijając po drodze ogromne zbiorniki, tzw. tanki, w których przebiega proces fermentacji. Później dotarliśmy do – moim zdaniem – najbardziej efektownego miejsca, jakim była rozlewnia. Znajdują się tam 4 linie produkcyjne: butelki zwrotne, butelki bezzwrotne, puszki i kegi. Niestety nie można było zobaczyć linii kegów, ale trzy pozostałe były bardzo imponujące. Zobaczyłam cały proces przygotowania piwa do sprzedaży – od nalania piwa w butelkę, przez kapslowanie i etykietowanie, aż po pakowanie w skrzynki.

Najatrakcyjniejszym punktem programu i chyba najbardziej przez wszystkich oczekiwanym była degustacja piwa. Każda pełnoletnia osoba przed wejściem na warzelnię otrzymała kupon na darmowe piwo. Uczestnicy zwiedzania, bogatsi w wiedzę i z wareckim piwem w ręku, mogli poczekać na autobus w ogródku piwnym.

Zwiedzanie uważam za bardzo udane. Wrażenia jak najbardziej pozytywne. Polecam wszystkim taką wycieczkę.


← Profesjonalia 2011 Święto Warki, czyli co się działo 27 sierpnia →

O autorze

Iga Kowalska

Komentarze z Facebook

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany, by móc komentować.